...paitsi ettei se sauno, syö kyllä sitäkin enemmän.

Paavon torstaisella (15.4.) eläinlääkärivisiitillä meille selvisi sen sydämen tila. Villakoirafoorumin ruokintaosiossa sivusin asiaa. Rintaontelon röntgen-kuvista oli nähtävissä laajentumaa sydämessä. Laajennut sydän painaa Paavon henkitorvea selkärankaa vasten, ja se aiheuttaa ajoittaista yskimistä kovassa rasituksessa (laukkasessiot). Yskä oli syy, jonka vuoksi kärräsin villakkeen tohtoroitavaksi. Sydämen ja keuhkojen pitkissä auskultaatioissa, sekä hereillä että narkoosissa, kaikki kuulosti toimivalta ja normaalilta. Varsinaista lääkitystä ei aloitettu, koska sydän toimii yhä mainiosti ja koiran yleiskunto ja -vointi ovat erinomaiset.

Paavo on luonnollisesti tiukan syynin alla, ja se viedään lisätutkimuksiin heti, jos/kun sen kunto alkaa sitä vaatia.

Aloin noudattaa oitis eläinlääkärin ohjeistusta ja etsin sen tueksi lisätietoa. Konkreettisimmat muutokset tapahtuivat ruokavaliossa ja niiden avulla pyrin pidentämään Paavon laadukkaita elinvuosia ja hidastamaan sydänlihaksen rappeumaa.

Paavon ruokavaliosta eliminoin ylenmääräisen suolan (=leikkeleet, makkarat, einekset ym. ihmisten herkut). Nykyisellään sen naposteltaviin kuuluvat aikaisempien Denta Stixien ja muiden purupalojen lisäksi keitetty sydän ja kotikutoiset koirannamit. Ensimmäiseen satsin väsäsin riisistä (keitettyä, jämiä pakastimesta), kaurahiutaleista, naudanmahasta ja kananmunasta. Herkut eivät olisi ongelma, jos asuisin yksin, mutta satun jakamaan majani vanhempieni kanssa ja koirat ovat oivaltaneet, missä kannattaa norkoilla, kun jääkaapin ovi narahtaa...

Tästä päivästä (20.4.) lähtien seuraavan kolmen kuukauden ajan Paavo saa kahdesti päivässä puoli grammaa Carnikingiä eli L-karnitiinivalmistetta koirille. Aamuisin sekoitan karnitiinin pieneen määrään lohiöljyä, iltaisin se menee alas sapuskan mukana.

L-karnitiini on luontaisesti lihaksessa esiintyvä aminohappo, joka osallistuu solujen rasva-aineenvaihduntaan ja rasvan polttoon energiaksi. Se myös hidastaa maitohappokäymistä. Joissakin tapauksissa sydänlihaksen rappeuma aiheutuu syystä tai toisesta normaalia pienemmästä karnitiinipitoisuudesta, jolloin sydän "menee maitohapoille" nopeammin kuin tavallisesti. Tämä aiheuttaa taas sydänvian perinteisiä oireita. Onkimieni tietojen mukaan moni koira on saanut karnitiinista avun, jopa lisää elinvuosia! Parhaassa tapauksessa aineesta on siis Paavolle konkreettista hyötyä.

Aion koota Paavon tilasta ja sen hoidosta blogiin oman sivunsa. Siitä voisi tilannetietoineen ja linkkeineen olla kenties jollekulle saman asian kanssa painiskelevalle hyötyä.